Резервирай почивка:
Офис недвижими имоти:
+359 897 001 600
+359 897 973 610
+359 897 001 800
Изложба «За други своя»

Изложба с името «За други своя» беше открита в Москва по случай 140 годишнина от Освобождението на България

В Държавния исторически музей в Москва беше открита изложба с името "За други своя", което в превод означава: „Да дадеш живота си за своя приятел“ , посветена на 140-годишнината от Руско-турската война за освобождението на България 1877-1878г. Сред експонатите са представени: военната униформа на император Александър II, мечът на Генерал Скобелев, полкови знамена и военни награди на героите, оръжия и униформи.
Името на изложбата " За други своя" не може да бъде по-добро описание на случилото се преди повече от сто години. Руските войници са загинали заради благото на друга страна. България е била под турско робство в продължение на почти пет века. Русия, освобождавайки я, е загубила десетки хиляди войници.
Жестокото потушаване на християнските въстанията на Балканите става причина за началото на Освободителната война. Основните събития, настъпили по време на войната са битката при преминаването на река Дунав, боят в прохода Шипка и обсадата на Плевен. По време на потушаването на Априлското въстание, турците убиват повече от 30,000 мирни жители. Това предизвиква широк отзвук в Русия и стартира мащабна кампания в подкрепа на балканските славяни. В освободителната война вземат участие и членове на императорското семейство - Александър II и неговите синове.
На изложбата са представени: оръжия и униформи, награда сребърни тръби, документи, редки карти и схеми на военните действия, книги, трофеи, гръдни кръстове, две икони, дарени на руския император Александър II в България.
По време на изложението можете да се запознаете с картини на известни художници: Василий Верешчагин, Павел Ковалевский и Василий Поленов. Те са придружавали руската армия и са уловили и запечатали много битки.
Катедралата „Александър Невски“ в София е построена в в памет на руските войни, загинали по време на освобождението на България. Тя е главният  православен храм в България, където по време на поклонение винаги се почитат руския император Александър II и руските войници-освободители.
Изложбата " За други своя " ще се проведе до 4-ти септември.

vystavka za drugi svoja

Настаняване:
+359 897 001 600