Резервирай почивка:
Офис недвижими имоти:
+359 897 001 600
+359 897 973 610
+359 897 001 800

Какво е булстат

При закупуване на имот в България всеки получава Булстат. Това е карта с всички лични данни на собственика, а именно мястото, където се намира имотът, както и индивидуалния номер (код Булстат). Този документ е много важен и на негова база ще можете да плащате годишния данък.

 Как можете да получите Булстат?

Важна момент е регистрацията в данъчната служба. Ще имате време една седмица за това от момента, в който закупите имот. Най-лесният вариант е да се доверите на самите специалисти в агенциите за недвижими имоти. В този случай тази услуга ще струва около 30 евро за получаването на една карта. В случай, че собствениците са няколко души на апартамента, тогава ще е необходимо този документ да бъде оформен на ваше име. Ако не сте използвали услугите на недвижимо агентство и сами сте си купили апартамент, тогава ще трябва да потърсите помощта на адвокат и в този случай цената може да е много различна.Също така вие и сами можете да подадете всички необходими документи за получаване на Булстат. За тази цел ще трябва да:


  • Напишете изявление. То се пише по строго установена форма в Агенцията по вписванията;

  • Да представете разбира се копие от паспорта си и всички документи, а именно да докажете правото си на собственост на това имущество. Моля, имайте предвид, че всички документи трябва да бъдат нотариално заверени;

  • Да платите всичко, от което се нуждаете, като например държавната такса за самото регистриране и също така да покажете разписката за всички извършени плащания.

След всички тези процедури ще получите номер БУЛСТАТ. След това с този документ ще трябва да отидете в данъчната служба, за да подадете декларация. Както можете да видите, не е толкова трудно, ако знаете цялата процедура за получаване на тази карта, която удостоверява, че сте собственик на имота си. След това ще можете да плащате данъци и ще се считате за пълноправен собственик на апартамента.Имайте предвид, че ако сте закупили апартамент за юридическо лице, тогава в този случай няма да е необходимо да получите карта Булстат. При регистрирането на фирмата ще получите идентификационен номер (ЕИК) и с него ще можете да си  плащате данъците.

Настаняване:
+359 897 001 600