Резервирай почивка:
Офис недвижими имоти:
+359 897 001 600
+359 897 973 610
+359 897 001 800

Разходи за регистрация на имот

При инвестиране в имоти, разходите не се ограничават само до цената на квадратния метър, а включват и други съществени фактори. Важно е да се осъзнае това и да се вземе под внимание, особено ако се планира покупка на недвижим имот в България.

И така, за да се съобразите с всичките тези разходи, вие трябва да знаете и какви съответно ще са те, а именно:

 • Нотариална регистрация;

 • Данък върху покупката на жилища;

 • Таксата за вписване в регистъра;

 • Регистрация в БУЛСТАТ.

 1. Нотариална регистрация.

  Както всички знаем, при закупуването на апартамент е много важно всички документи за покупка и продажба да са изрядни. За да направите това, ще са ви необходими услугите на нотариус, който бързо и безпроблемно ще свърши всички вместо вас. Важно е да се отбележи, че цената на такива услуги може да варира, а също така трябва да се има предвид, че ако е необходимо и адвокатско или преводаческо съдействие, ще бъде необходимо допълнително заплащане.

 2. Данък върху покупката.

  В България има данък за закупуването на недвижими имоти. Това плащане е еднократно и е в размер на 2,5-4% от сумата на дома. Размерът е различен и основно зависи от решението на местната власт, както и от местоположението на имота. Често се случва обаче и така, че този данък е вече включен в самата сума и няма да ви се наложи да го плащате.

 3. Таксата за вписване в регистъра.

  Новият собственик на апартамента трябва да плати такса в размер на 0.1% от стойността на имота, което е необходимо за регистрацията му като нов собственик на апартамента.

 4. Регистрация в БУЛСТАТ.

  Това е задължително условие и разход. За да ви бъде предоставен индивидуален код и съответно карта, трябва да заплатите сумата от 30 евро.

Имайте предвид и факта, че веднага след като станете официален собственик на апартамента, ще бъдете задължени да заплатите годишния му данък. Този данък обикновено се определя като приблизително 0.15% от цената на имота и варира в зависимост от решението на местните власти. Една от хубавите страни е, че той е един от най-ниските в Европа за жилищна площ.

Настаняване:
+359 897 001 600